شرکت سهامی عام و خاص چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟

شرکت سهامی عام و خاص چیست و چه تفاوتی با هم دارند؟ این اصطلاح را همه ما بارها و بارها، در تابلوها یا سر در ساختمانهای اداری یا تجاری و در مواردی نیز در تبلیغات بازرگانی دیدهایم و به طور حتم گاهی با این سوال مواجه میشویم که این عبارت به چه معنی است و در چه مواردی به کار میرود؟
شرکتهای سهامی عام و خاص ، شرکتی است که در دو قالب حقوقی مستقل تحت عنوان شرکتهای سهامی خاص و شرکتهای سهامی عام فعالیت میکنند. شرکت سهامی یکی از انواع شرکتهای تجاری مندرج در قانون تجارت است که به دلایل مختلف، نسبت به سایر انواع شرکتهایی که در عرصه امور اقتصادی و تجاری فعالیت میکنند، اهمیت بیشتری دارد. این اهمیت به دو دلیل است؛
اول اینکه شرکت سهامی همه ویژگیهای یک شرکت تجاری به معنای خاص را دارد و بر خلاف دیگر شرکتهای تجاری، در بازرگانی بودن آن بدون توجه به موضوع فعالیتش، هیچ گونه اختلافی میان حقوقدانان نیست.
دوم اینکه در میان شرکتهای موجود، شرکت سهامی تنها شرکتی است که در آن مقررات ناظر به فعالیت است.
شرکت سهامی عام:
شرکت سهامی عام Public company، شرکتهایی هستند که موسسین آنها قسمتی از سرمایه شرکت را از طریق فروش سهام به مردم تامین میکنند، به عبارت دیگر، به شرکتهایی که سهام آنها در دست عموم مردم باشد (۵۱ درصد سهام به بالا) سهامی عام گفته میشود. فقط شرکتهای سهامی عام در بورس پذیرفته میشوند. شرکت سهامی عام غالبا برای موضوعات، فعالیتها و پروژههای بزرگ عمرانی، صنعتی، کشاورزی و غیره تشکیل میشود. همانطور که گفته شد، در اینگونه شرکتها، به موسسان اجازه داده میشود قسمتی از سرمایه شرکت در شرف تاسیس را از طریق فروش سهام به عموم مردم تامین کنند.
این اقدام تحت عنوان اعلامیه پذیرهنویسی، حاوی تمام اطلاعات مربوط به شرکت در شرف تاسیس، مهلت خرید، قیمت سهام، مبلغ نقدی، مبلغ مورد تعهد و بانک و شعبه مربوطه از طریق درج در روزنامه توسط موسسان با اجازه مرجع ثبت شرکتها به اطلاع عموم میرسد. در شرکتهای سهامی عام، صاحبان سهام میتوانند سهام خود را در بورس بفروشند و نیز مالکیت خود را به دیگران نیز انتقال دهند. تعداد شرکا در شرکت سهامی عام بیشتر از دیگر شرکتهای سهامی که این موضوع باعث جمع شدن سرمایههای کوچک و ایجاد یک سرمایه بزرگ میشود و فعالیتهای اقتصادی سنگین را ایجاد میکند.
شرکت سهامی خاص
شرکت سهامی خاص Privately held company، شرکتهایی که تمام سرمایه آن در موقع تاسیس منحصراً توسط موسسین تامین شده است، شرکت سهامی خاص نامیده میشوند که سهام این شرکتها در اختیار عموم نیست. در این نوع شرکت سهامی، سهم را نمیتوان در بورس اوراق بهادار داد و ستد کرد اما مردم به راحتی میتوانند آن را معامله کنند. در هنگام ایجاد این شرکت باید تمامی سرمایه آن در هنگام تأسیس توسط مؤسسان تأمین و بخشی از سرمایه نیز در بانک به سپرده گذاشته شود. در شرکت سهامی خاص، مانند شرکت با مسئولیت محدود و برخلاف شرکتهای تضامنی، بدهیهای شرکت محدود به مبلغ سرمایهگذاری در شرکت است و در صورتی که عدم کفایت مشخص شود، افراد مجبور نیستند اموال شخصی خود را در این راه صرف کنند.
تفاوت شرکت سهامی عام و خاص
- شرکت سهامی عام برای تامین سرمایه اقدام به پذیره نویسی عمومی می نماید، ولی شرکت سهامی خاص حق مراجعه به عامه را ندارد.
- امکان صدور اوراق قرضه برای شرکت سهامی عام وجود دارد، ولی شرکت سهامی خاص چنین حقی ندارد.
- نقل و انتقال سهام در شرکتهای سهامی عام مشروط به موافقت سهامداران نیست. ولی در شرکتهای سهامی خاص چنین نقل و انتقالی منوط به موافقت مدیران یا مجامع عمومی شرکت می باشد.
- سهام شرکت های سهامی عام، قابل عرضه در بازار بورس می باشد ولی شرکت هامی خاص چنین اجازه ای را ندارد.
- حداقل شرمایه برای تاسیس شرکت سهامی عام 5/000/000 ریال ولی برای شرکت سهامی خاص 1/000/000 می باشد.
- مدیران و سهامداران شرکت سهامی عام حداقل 5 نفر ولی شرکت سهامی خاص حداقل 3 نفر می باشد.
نظرات کاربران